De Agile Methode: Hoe pas ik die toe in mijn eigen organisatie? In dit blog krijgt u praktische zaken aangereikt om te beginnen met agile werken. Mensen komen vaak naar mij toe met vragen, zoals: “Hoe nu verder?”, “Bestaat er een agile methode?” of “Hoe kunnen we agile werken voor elkaar krijgen?”. Deze handleiding kunt u volgen om vervolgens uit te komen bij een agile werkwijze.

De Agile methode – Mensen op elkaar afstemmen

Deze vraag wordt vaak aan mij gesteld door organisaties, (team) leiders, management- en directieafdelingen. Inmiddels hebben we een beetje een beeld van wat agile of wendbaar organiseren is. We willen het graag invoeren, maar wat is de eerste stap? Bestaat er een agile werkwijze, een agile methodiek?

We willen de verantwoordelijkheden bij de teams neerleggen, zodat de degene die het werk doen met elkaar nadenken wat nodig is. We durven het niet in een keer los te laten en vragen ons af: hoe houden we letterlijk zicht op het werk dat gedaan moet worden zonder dat we ons er teveel mee bemoeien? Organisaties met dergelijke vragen lopen direct tegen het probleem aan dat er vaak niet echt wordt samengewerkt of dat de aanspreekcultuur wat achter blijft. Het team is eerder een groep mensen die in dezelfde organisatie werken maar nog niet in volledige afstemming zijn. Dat willen we wel graag! Een wendbare organisatie die klaar is voor ieder vraagstuk, dienstbaar is aan de klant. Wat is agile werken? Waar moeten we dan aan denken? Dienend leiderschap, want: Verander de wereld, begin bij jezelf.

“You must be the change, you want to see in the world” Mahatma Gandhi

 

 

Dienend Leiderschap – Stap 1

Dienend leiderschap is niet alleen voor formele leiders, het is voor iedereen in de organisatie – ook de informele leiders. Dienend kunnen zijn en soms ook weer het voortouw nemen, samenwerken in een team en ieders expertise naar behoefte van de klant en zijn of haar vraagstuk inzetten. Dat vraagt om dienend leiderschap. Zowel intern in de organisatie als naar de klant toe. Dienend zijn, en je niet verschuilen achter regels en protocollen en zinnen zoals: “zo doen we dat hier!”. Dat hebben klanten te vaak gehoord. Klanten willen weten hoe het wel kan. En dat geldt ook voor de interne samenwerking in de organisatie. De best passende expertise voorop en dat mogelijk maken door dienend leiderschap te tonen.

Hoe ziet dienend leiderschap eruit? Wat doen deze leiders? Wat doen ze dan vooral niet meer? Wat is de kern van hun rol? Waarom willen ze dat heel graag en waar willen ze vanaf? Deze laatste vraag is vaak ontluisterend. We willen niet meer de baas spelen(Zucht). Altijd maar vertellen hoe je je werk moet doen. Dienend leiderschap faciliteert dat de professionals hun werk kunnen doen gericht op de klant behoefte en stuurt bij waar dat nodig is.

Wat is de Agile Methode? – Stap 2

Hoe zit het eruit, de Agile methode? Is er dan ook een agile werkwijze of werkbeschrijving? Een agile methodiek die we kunnen hanteren? Heerlijk hoe we nog steeds vragen naar een maakbare wereld, processen en procedures terwijl we het helemaal niet goed vinden als we worden gestuurd of te horen krijgen dat we het niet goed hebben gedaan omdat we de werkwijze het protocol niet hebben gevolgd. De kern van de agile methode is dat je wendbaar bent als team. Dat je ieder vraagstuk aan kan omdat je dat antwoorden op weet te vinden als team. Dat betekent dat de klant, het vraagstuk van de klant centraal staat. Dat we ons werken daarbij aansluiten.

 

Agile en Scrum – Stap 3

Hoe houden we letterlijk greep of zicht op het werk? We zijn moe van vergaderen en rapporteren. We willen met elkaar in gesprek, zelfstandig taken uitvoeren en dan bij elkaar komen om te reflecteren, kort te overleggen en dan weer door. Er bestaat een methode die het mogelijk maakt om de agile methode zichtbaar te maken. Een wandeling langs het scrumbord laat direct zien wie waar mee bezig is en wat de stand van zaken is. Heeft iemand een momentje over? Dan kan hij in een oogopslag zien waar hij een bijdrage kan leveren.

Scrum komt uit de ICT-wereld. Waar de klant vraag tijdens de ontwikkeling van het product de dienst wijzigde. Zij hadden als een van de eerste de behoefte om agile te werken en ontwikkelden daarvoor de scrum methode.

Meer weten over hoe de agile methode in te voeren en wat scrum daarbij kan betekenen?

Neem dan contact op voor vrijblijvend gesprek.

Share This